ЗНАЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЛЯ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОЇ ЕКОНОМІКИ - С. І. Савіцька (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2024)
У статті досліджено сучасний стан інвестиційної діяльності в Україні, розглянуто вітчизняний та міжнародний її аспекти. Досліджено сутність таких понять як: «інвестиції», «інвестиційна діяльність», визначено їх особливості, досліджено теоретичні основи управління інвестиційною діяльністю. Встановлено, що економіка України зазнає колосальних збитків від російської збройної агресії. Невизначеність розвитку ситуації, зростання геополітичних ризиків, нестабільність фінансового ринку та ринків споживчих товарів, зростання цін на енергоносії та ресурси, перебої у ланцюгах постачання – все це зумовлює проблеми післявоєнного відновлення. У статті підтверджено вплив інвестиційних процесів на розвиток економіки, що дає підстави стверджувати про їх важливість. Встановлено погіршення показників інвестиційної діяльності, що було зумовлено агресією росії проти України. Важливим механізмом стимулювання інвестиційної діяльності є державна підтримка у вигляді компенсації частини відсоткової ставки, надання державних гарантій за кредитами тощо. Визначено, що державні програми кредитної, грантової та гарантійної підтримки бізнесу було розширено. Однак, їх обсяг обмежений фіскальними рамками державного бюджету а банківське кредитування підприємств на інвестиційні цілі в умовах війни є дуже ризикованим для банківських установ. Досліджено передумови залучення прямих іноземних інвестицій в Україну та причин, які уповільнюють даний процес, а також аналіз динаміки прямих інвестицій в Україну. Важливим аспектом підтримки бізнесу є запуск державної системи страхування інвестицій від воєнних ризиків із залученням коштів міжнародних донорів. Євроінтеграційні процеси в Україні разом із реформами, покликаними пришвидшити дані процеси, а також закінчення війни в Україні сприятимуть залученню прямих іноземних інвестицій, спрямованих на відбудову та розвиток України.