X, Y ve Z kuşağı bireylerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarının incelenmesi - Hanife Akgül (International Journal of Educational Spectrum, 2022)
Bu araştırmanın amacı X, Y ve Z kuşağı bireylerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarını karşılaştırmak, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumda kuşaklar arasında bir farklılaşmanın olup olmadığını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği kullanılmış olup ölçek; 84’ü X kuşağı, 208’i Y kuşağı ve 151’i Z kuşağında yer alan toplam 443 katılımcıya uygulanmıştır. Katılımcıların Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeğinin alt boyutları olan; eşitlikçi cinsiyet rolü, kadın cinsiyet rolü, evlilikte cinsiyet rolü, geleneksel cinsiyet rolü ve erkek cinsiyet rolüne ilişkin görüşleri incelendiğinde verilerin büyük bir çoğunluğunda X-Y ve X-Z kuşakları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark (p