ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЯКОСТІ АУДИТОРСЬКИХ ПОСЛУГ - Вікторія Хрип’юк; Валерія Ковальова (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена виявленню загальних тенденцій розвитку аудиту в Україні та аналізу основних проблем як інструменту удосконалення якості аудиторських послуг. Розглянуто наукові думки щодо забезпечення якісного аудиту та узагальнено перелік факторів, які впливають на якість аудиторських послуг. Досліджено виникнення та розвиток аудиту в Україні відповідно до міжнародних норм. Встановлено, що підвищення якості надання аудиторських послуг впливає на підвищення конкурентоспроможності фірми на ринку. Досліджено визначення в правовому полі поняття «якість аудиторських послуг», визначено його взаємозв’язок з поняттям «якість фінансової звітності». Проаналізовано основні труднощі складання фінансових і нефінансових звітів, як основи для аудиторського висновку. Визначено основною проблемою якості фінансової звітності важкість застосування міжнародних стандартів в Україні. Окреслено організаційну, методологічну, фінансову складність забезпечити якість перевірки звіту про управління. Розкрито окремі аспекти ролі системи зовнішнього та внутрішнього контролю якості та підкреслено необхідність пошуку шляхів покращення якості аудиту.