Torus mandibularis varlığında kısmi dişsiz bir hastanın protetik rehabilitasyonu: olgu sunumu - Arife Dogan; Berk Koni; Nuran Ozyemisci (Cumhuriyet Dental Journal, 2011)
The torus mandibularis is the one of the most common intraoral exostoses. It is often bilateral, occurs at the canin to premolar region on the lingual aspect of the mandible. It has been reported that the factors such as genetic and environmental factors, masticator hiperfunction, nutrition, race and ethnic groups might play role in occurence of them. Such type of bony protuberances may present many challenges when fabricating a removable partial or complete dentures. In this case report, after a general knowledge about mandibular tori, the prosthetic rehabilitation of a partially edentulous patient had bilaterally mandibular tori has been presented. ÖZET Torus mandibularis ağız içinde en sık görülen eksostoz türlerinden biridir. Genellikle, mandibulanın lingual yüzeyinde, kanin ve premolar bölgesinde yerleşim göstermesiyle karakterizedir. Etyolojisinde kalıtım, çevresel faktörler, artmış çiğneme fonksiyonu, beslenme, ırk ve etnik grup farklılıklarının etkili olduğu düşünülmektedir. Bu tür kemik büyümeleri hareketli parsiyel veya tam protez yapımında güçlüklere neden olabilir. Bu olgu sunumunda kısmi dişsiz ve çift taraflı mandibular torusa sahip bir hastanın protetik tedavisi bildirilmiş ve toruslar hakkında genel bilgi verilmiştir. Anahtar sözcükler: Torus mandibularis, kısmi dişsiz hasta