Modificări la codul de procedură penală: asistența juridică obligatorie în procesul penal - Suhov Vadim (Revista Institutului Naţional de Justiţie, 2023)
Protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului este o funcție esențială a statului. Pentru a asigura apărarea acestor drepturi, statul a creat un sistem complex de măsuri de supraveghere și control, apărare juridică și protecție procesuală. Dreptul la un proces echitabil, care include dreptul la asistență juridică, este unul dintre drepturile fundamentale ale omului. În Republica Moldova, participarea unui avocat în procedura penală este facultativă, dar există circumstanțe în care asistența juridică devine obligatorie pentru a asigura o participare eficientă la proces. Apărarea obligatorie este considerată necesară în cazurile în care bănuitul, învinuitul sau inculpatul, din cauza circumstanțelor obiective, nu poate participa eficient la proces, ca să-și apere singur drepturile și interesele legale. Legislația Republicii Moldova prevede asistență juridică obligatorie în procesul penal, iar criteriile de acordare a acesteia sunt conforme cu standardele internaționale. Organele de urmărire penală și instanțele judecătorești sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea participării în cauză a apărătorului exclusiv în cazurile prevăzute de lege. În celelalte cazuri, apărarea nu este obligatorie și este asigurată de bănuit, învinuit sau inculpat, în mod independent sau prin intermediul si