AĞIR SANAYİ ÇALIŞANLARININ DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN YAŞAM KALİTELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN ANALİZİ - Umut Hulusi İnan; Canan Hazal Akarsu; Hüseyin Başlıgil; Fatma Betül Bağlan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2022)
Bazı meslekler, barındırdığı zorluklar sebebiyle diğer meslek gruplarından ayrışabilmektedir. Ağır sanayi çalışanlarının yaşam kaliteleri, barındırdığı zorluklar sebebi ile önemli bir konudur. Bu çalışmada demir-çelik ve makine sanayinde çalışan 38 ağır sanayi çalışanı ile yapılan anketler değerlendirilerek demografik özelliklerinin yaşam kaliteleri üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Kurulan hipotezler, Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modeli (KEKK-YEM) ve Smart PLS 3 paket programı ile test edilmiştir. Analiz sonucunda kabul edilen hipotezleri etki derecelerine göre sıralamak için çok kriterli karar verme tekniklerinden yararlanılmıştır. Çalışmada bulanık karar verme yaklaşımı olarak AHP bütünleşik TOPSIS yöntemi kullanılmış ve hipotezlerin etki derecelerine göre sıralamasının KEKK-YEM analizinin sonuçlarını desteklediği görülmüştür. Analiz sonucunda 7 hipotez kabul edilmiştir. Her iki yöntemde de H20 hipotezinin yani eğitim düzeyinin çevresel koşullar üzerindeki etkisinin en yüksek etkiye sahip olduğu görülmüştür. Çalışmamızda ele aldığımız KEKK-YEM analizi ve bulanık AHP bütünleşik TOPSIS yöntemi, ağır sanayi çalışanlarının demografik özelliklerinin yaşam kaliteleri üzerindeki etkisini belirleme probleminde literatürde ilk defa kullanılmıştır.