Žena i sport - Nenad Ponorac; Stanislav Palija; Mira Popović (SportLogia, 2013)
Redovna fizička aktivnost važna je za zdravlje oba pola. Međutim, fiziološke, anatomske, psihološke i socijalno-kulturološke specifičnosti ženskog pola zahtijevaju posebne obzire u svim sferama njihovog bavljenja sportom. Pubertet donosi razlike među polovima koje su posljedica različitog funkcionisanja polne endokrine osovine. Uprkos identičnim mehanizmima adaptacije na fizičku aktivnost polno zrele žene i muškarci imaju nasljeđene anatomske i fiziološke različitosti u tjelesnoj kompoziciji, aerobnom kapacitietu i mišićnoj snazi. Naročito se odnosi na mnogo složeniji ženski reproduktivni sistem. Ženski reproduktivni sistem predstavlja funkcionalni dio ljudskog tijela najosjetljiviji na stres izazvan teškim fizičkim naporom. Najčešći poremećaji čiji rizik se znatno povećava kod fizički aktivnih žena su poremećaj ishrane, narušen menstrualni ciklus, infertilitet, stres frakture, rupture prednjeg ukrštenog ligamenta ili čak smrt. Uglavnom su posljedica grubih grešaka i neznanja. Srećom, dobrom prevencijom uglavnom ih je moguće spriječiti.