بررسی قابلیت داده‌های ماهواره‌ای با قدرت تفکیک مکانی متفاوت با تاکید بر شاخص‌های طیفی در تفکیک توده های خالص جنگلکاری - نورالدین نوریان; شعبان شتایی جویباری (پژوهش های علوم و فناوری چوب و جنگل, 2014)
گردآوری اطلاعات درباره وضعیت پوشش گیاهی از قبیل میزان و پراکنش آن¬ها توسط روش¬های معمولی بسیار مشکل و پر هزینه است. استفاده از داده¬های ماهواره¬ای به¬عنوان یک راهکار جایگزین می¬تواند در این زمینه مطرح گردد. هدف از این تحقیق بررسی قابلیت داده¬های ماهواره¬ای با قدرت تفکیک مکانی متفاوت با تاکید بر شاخص¬های طیفی در تفکیک توده¬های خالص دست کاشت جنگل سری یک شصت¬کلاته گرگان است. در این تحقیق از تصاویر ماهواره¬ای Quickbird، سنجنده ASTER ماهواره TERRA و سنجنده TM ماهواره لندست استفاده گردید. تصحیح هندسی و اتمسفری روی تصاویر انجام شد و 20 شاخص طیفی گیاهی از تصاویر ایجاد گردید. در 10 توده¬ی خالص و متراکم دست کاشت سوزنی برگ و پهن برگ تعداد 80 نقطه با GPS ثبت گردید. مقدار شاخص¬های طیفی گیاهی در محل نقاط نمونه برای هر توده خالص استخراج و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج انتخاب بهترین شاخص¬ها در تفکیک کلیه گونه¬ها نشان داد که در تصاویر Quickbird شاخص¬های Brightness و Greenness، در تصاویر ASTER شاخص‌های Wetness (در باند VNIR) و DVI در تصاویر TM شاخص GNDVI نسبت به سایر شاخص¬ها توانسته¬اند گونه¬های بیشتری را شناسایی و تفکیک نمایند. برای تفکیک گونه¬های سوزنی برگ از هم، در تصاویر ASTER شاخص‌های Brightness و Greenness (در باند VNIR) بهترین تفکیک را نشان دادند. برای تفکیک گونه¬های پهن برگ، در تصاویر Quickbird شاخص Greenness، در تصاویر ASTER شاخص‌های Wetness (در باند VNIR) و DVI و در تصاویر TM شاخص‌های GNDVI، MSI و II بهترین تفکیک را نشان دادند و به¬عنوان بهترین شاخص معرفی می¬شوند.