توزیع گسسته متوازن وایبل و مدل گسسته مقدار خودبازگشتی متناظر آن: ویژگی ها، برآورد و آنالیز داده های شمارشی فوت ناشی از COVID-19 - سیده محبوبه حسینی بالادزایی; عین الله دیری; عزت الله بالویی جامخانه (مدل‌سازی پیشرفته ریاضی, 2022)
در این مقاله به معرفی توزیع گسسته جدید وایبل بر اساس روش توزیع گسسته متوازن که حافظ گشتاورهایجزئی بین دو نسخه گسسته و پیوسته توزیع ها است، می پردازیم. برخی ویژگی های آماری توزیع جدید و انواع پراکندگیتوزیع مدنظر بر اساس انتخاب های گوناگونی از پارامترها ارائه می گردد. علاوه بر معرفی نسخه جدید گسسته متوازن وایبل،مدل خودبازگشتی گسسته مقدار با نوفه هایی از توزیع گسسته مدنظر را ارائه می نماییم و به بررسی روش های مختلفبرآورد پارامترهای مدل می پردازیم. با استفاده از داده های فوت ناشی از 19-COVID در کشورهای کوبا، مالاوی وازبکستان، به بررسی کارایی فرایند جدید در برازش داده های واقعی در مقایسه با برخی مدل های خودبازگشتی گسسته مقدارکلاسیک می پردازیم. در پایان پیش بینی فرایند با استفاده از دو رویکرد کلاسیک و بوت استرپ غربال، بر اساس داده هایواقعی نیز بررسی می شود.