Poslání nebo povinnost? - Jiří Kroupa (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1994)
Vysoké školy a jejich fakulty mají zákonem o vysokých školách a svými statuty vymezeny základní povinností. Tou patrně nejzákladnější je výchova a vzdělávání vysokoškolsky kvalifikovaných odborníků.