Kožené artefakty z České ulice v Brně - Aleš Hoch; Pavel Staněk (Archaeologia Historica, 2015)
Článek se zabývá koženými artefakty pocházejícími ze zásypů několika zaniklých jímek odkrytých v centru města Brna. V souboru, který čítá necelých tři sta nálezů, jsou téměř výhradně zastoupeny různé části obuvi. Ty bylo možné ve výjimečných případech přiřadit k sobě, ve dvou dokonce zkompletovat téměř do původního celku. Převážnou část však tvoří neidentifikovatelné fragmenty, často ve velmi špatném stavu. Celý soubor tedy tvoří záměrně vyhozený odpad, část z něj pravděpodobně přímo z ševcovské dílny. Pomocí dendrochronologie je datován do rozmezí 13. až 15. století.