Język podręczników do matematyki w klasie pierwszej jako kontekst budowania mentalnych ścieżek edukacyjnych uczniów i ich nauczycieli - Alina Kalinowska-Iżykowska (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2023)
Podręcznik jest elementem kultury dydaktycznej oraz matematycznej. Język podręcznika jest nośnikiem określonych znaczeń tworzonych przez jego użytkowników. Istotne dla uczniów klasy pierwszej oraz ich nauczycieli jest wskazanie poznawczych ścieżek konstruowanych w przez określony język proponowanych podręczników. Podjęte w tekście ich analizy pozwoliły wskazać  pewne znaczące kategorie języka poleceń i pytań zawartych w podręcznikowych zadaniach matematycznych. Są one kontekstem poznawczym dla tworzenia przez uczniów klasy pierwszej i ich nauczycieli matematycznych znaczeń kulturowych definiujących, czym jest edukacja matematyczna, co to znaczy rozumieć czym jest uczenie się matematyki czy też kim ja jestem na lekcjach matematyki. Wyniki pokazały niepokojący potencjał ograniczania rozwoju wiedzy matematycznej. Język analizowanych podręczników ujawnia możliwość szkodliwych oddziaływań przez tworzenie przekonań niezgodnych z aktualną wiedzą naukową o poznawaniu matematyki w klasach początkowych.