Претече Друштва учитеља Републике Српске у вријеме отоманске и аустроугарске империје - Branka Lovrić-Bosnić; Branka Lepir-Šinik (Naša Škola, 2021)
Друштво учитеља Републике Српске основано је 5. августа 2020. у Бањој Луци и чини прве кораке у борби за побољшање статуса учитеља у друштву. Међутим, та борба није новијег датума него сеже даље у прошлост. У вријеме Отоманског царства школство се одвијало при вјерским заједницама. Долазак Аустроугарске на ове просторе доноси одређене позитивне помаке јер уводи организовано школовање. Од недовољно плаћених учитеља очекивало се да код ученика граде позитиван однос према Монархији, што их је стављало под присмотру власти. Идеје великих педагога (Дистерверга, Хербарта и др.) учитељима преноси први школски часопис у Босни и Херцеговини с краја 19. вијека „Школски вјесник“. Почетком 20. вијека долази до првих удруживања учитеља оснивањем „Задруге за учитељску сирочад“, а потом многих учитељских удружења у Сарајеву, Мостару, Бањој Луци и другим мјестима, што је најактивнији период формирања разних учитељски удружења на овим просторима. Циљ овог теоријског проучавања јесте утврдити која учитељска удружења су постојала у периоду од времена турске власти до одласка Аустроугара са наших простора, које активности су обављали, у каквим друштвеним околностима, те какав су значај имали на учитељску заједницу и положај учитеља у друштву.