Adnan Menderes ve Kütahya - Esra Sarıkoyuncu Değerli; Hasan Karakuzu (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2023)
Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahip olan Adnan Menderes, 1950-1960 yılları arasında iktidarda olan Demokrat Parti ile anılmış ve hatta bu dönem tarihçiler ve siyaset bilimciler tarafından çoğunlukla “Menderes Dönemi” olarak adlandırılmıştır. Her ne kadar bu dönemle ilgili sayısız araştırma yapılmışsa da Menderes’in Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilliği dönemindeki çalışmaları hakkında yapılan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu eksikliğin bir nebze olsun giderilmesini amaçlayan ve konu ile ilgili arşivler, zabıt cerideleri ve süreli yayınlardan yararlanılarak hazırlanan çalışmada; Adnan Menderes’in Kütahya parti müfettişliği, milletvekili olarak yaptığı faaliyetler ve Başvekil olduktan sonra kente yaptığı ziyaretler konu edinilmiştir. CHP Parti müfettişliği sırasında Menderes’in, Kütahya CHP parti teşkilatı ve halkevini teftiş etmesi sonucunda elde ettiği bilgileri raporuna yansıtarak eksikliklerin giderilmesi konusunda getirdiği önerilerden bahsedilmiştir. Kütahya Milletvekili olarak Meclis’te yaptığı konuşmalardan, kanun tekliflerinden, sözlü ve yazılı soru önergeleri üzerinde durularak hem ülkeye hem de şehre olan katkılarından söz edilmiştir. Ayrıca Menderes’in Başbakan olmasından sonra başlatılan ekonomik ve sınai kalkınma hamlesi doğrultusunda; Şeker Fabrikası’nın hem temel atma törenine hem de açılış törenine katılması, İş Bankası’nın 120. Şubesi’nin açılış törenine katılması, Azot Fabrikası’nın temel atma törenine katılması esnasında yaptığı konuşmalar ve Türk milletine verdiği mesajlar üzerinde durulmuştur.