تأثیر خانواده درمانی شناختی-رفتاری بر سلامت عمومی و رضایت زناشویی خانواده‌های دارای کودکان کم‌توان ذهنی شهرستان خرم آباد - مسلم سیاهپوش; عبدالله معتمدی; فرامرز سهرابی (دانش و پژوهش در روان‌شناسی کاربردی, 2021)
توجه به خانواده به عنوان مهمترین نهاد اجتماعی و بستر رشد تک تک افراد جامعه بسیار مهم است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی خانواده درمانی شناختی- رفتاری بر سلامت عمومی و رضایت زناشویی خانواده‌های دارای کودکان کم‌توان ذهنی شهرستان خرم آباد بود. روش این پژوهش، شبه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعۀ آماری شامل کلیۀ خانوادههای دارای کودکان کم‌توان ذهنی مراجعه‌کننده به مراکز توانبخشی شهرستان خرم‌آباد در تابستان سال 1393 بودند که تعداد 30 خانواده به صورت نمونهگیری در در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. پرسشنامۀ سلامت عمومی و پرسشنامۀ رضایت زناشویی به عنوان پیشآزمون مورد استفاده قرار گرفت، سپس گروه آزمایش به مدت 12 جلسه تحت خانواده درمانی شناختی– رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکرد. در پایان پسآزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد و داده‌ها با استفاده از نرمافزار 21-SPSS و روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتههای پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل پس از خانواده درمانی شناختی – رفتاری تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P) به‌طوری‌که میانگین نمرۀ سلامت عمومی و رضایت زناشویی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش یافت.