Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği - Financial Sustainability of University Hospitals - Vahit Yiğit; Arzu Yiğit (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2016)
Amaç: Bu araştırmanın amacı üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliğine etki eden faktörleri tespit etmektir.Materyal ve Metot: Araştırmada nicel veriler Maliye Bakanlığı, nitel veriler ise göre yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Üniversite hastanelerinin finansal performansının değerlendirilmesinde oran analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Katılımcılar üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliğine; geri ödeme sistemi, sağlık politika ve planlamaları, verimlilik ve performans, mali yönetim, yönetim ve organizasyon gibi temalar ile ilgili ana faktörlerin etkilediğini belirtmişlerdir. Oran analizinde finansal göstergelerin standartlara uygun olmadığı tespit edilmiştir. .Sonuç: Elde edilen bulgulardan üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilmesinde iç ve dış faktörlerin etkili olduğu tespit edilmiştir. Üniversite hastanelerinin finansal performansına etki eden en önemli dış faktörün geri ödeme sistemi ve fiyatlandırma, en önemli iç faktörün ise personel, malzeme ve tıbbi teknolojinin verimsiz kullanılması olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üniversite hastanelerinin gelirlerinin giderlerini karşılamadığı tespit edilmiştir