İş Yerinde Karanlık Liderlik - Ufuk Başar; Ünsal Sığrı; Nejat BASIM (Journal of Human and Work, 2016)
Bu çalışmanın amacı iş yerinde liderliğin karanlık yüzünü oluşturan davranışların, bu davranışların çalışanlar üzerinde oluşturduğu etkilerin ve çalışanların bu davranışlara verdiği tepkilerin ne olduğunu ülkemiz bağlamında açığa çıkarmaktır. Araştırma verisi mülakat, odak grup görüşmesi ve gözlem yöntemleri kullanılarak toplanmış ve içerik analizi yöntemine uygun olarak analiz edilmiştir. Mülakatlar 9, odak grup görüşmesi ise 4 kişi ile yapılmıştır. Gözlem, açık ofis yerleşimli bir iş yerinde yapılmıştır. Katılımcılar araştırmacıların sosyal ağı içerisinden amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Analiz sonucunda karanlık liderliği oluşturan davranışlar; bezdirici, narsistik, samimiyetsiz ve zorbaca davranış temaları ile; karanlık liderliğin çalışanlar üzerindeki etkileri; psikolojik etkiler ve fizyolojik etkiler temaları ile, karanlık liderliğe verilen tepkiler ise; aktif tepkiler ve pasif tepkiler temaları ile açıklanmıştır. Araştırma bulguları yönetim ve organizasyon yazınına sağlanan katkılar ile uygulamaya dönük yansımaları açısından değerlendirilmiştir.