Pojem spravedlnosti - analýza problému - Tomáš Tyl (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2001)
Jen málokteré slovo má tak dlouhou a pohnutou historii jako "spravedlnost". Vždyť které jiné slovo naleznete vytesáno na starověkých chrámech, zpodobněno jako bohyně, různými způsoby ztvárněno na nejstarších papyrech, v nejstarších knihách, jež jsou do konce vydávány za boží dílo?! S jistotou můžeme říci, že spravedlnost je pojem, který je používán již několik tisíc let a to zřejmě ve všech jazycích světa. Hledání spravedlnosti, respektive obsahu či významu slova spravedlnost náleží k nejstarším údělům filozofie a dále z ní vycházejících nebo na ni navazujících věd a sociokulturních systémů, jakými je právo, náboženství, etika, ale i další vědy, které běžně chápeme jako součást filozofie (namátkou: ontologie, gnozeologie etc.).