Poziom zaufania i wiarygodność polskich studentów na tle międzynarodowym - Urszula Markowska-Przybyła; David M. Ramsey (Ruch Prawniczy, Ekonomiczny i Socjologiczny, 2017)
Artykuł prezentuje wyniki badań eksperymentalnych nad wybranymi aspektami kapitału społecznego w Polsce na tle innych państw. Analizowane są w nim aspekty: zaufania i wiarygodności. W artykule porównano wyniki badań opartych na typowej grę eksperymentalną (grę „zaufanie”), w tym polskie badania autorów przeprowadzone na grupie 1540 studentów w 16 miastach – stolicach regionów Polski. Wyniki badań wskazują, że względem proporcji pieniędzy oddanych przez gracza B (miara wiarygodności), Polacy (oraz ogólnie mieszkańcy Europy Centralnej/Wschodniej) nie różnią od osób z kultury zachodniej (Oceania, Europa Zachodnia, Ameryka Północna). Biorąc pod uwagę proporcję pieniędzy przekazanych przez gracza A (miara zaufania), istnieją słabe tylko dowody, że Polacy przekazują mniejszą część (czyli są mniej ufni) niż pozostali Europejczycy.