Pin on disc vizsgálatok zártcellás alumíniumhabokon - András Gábora; Gábor Kalácska; Róbert Keresztes; Sándor Beke; Zoltán Gergő Géresi (International Journal of Engineering and Management Sciences, 2020)
A fémhabok cellás szerkezetük és kiváló mechanikai és fizikai tulajdonságaik révén előtérben vannak a jármű és egyéb iparágak anyagfejlesztéseiben. Ugyan a különböző típusú fémhabok közkedveltek, a bonyolult szerkezetük miatt továbbra is kutatások tárgyai. Jelen kutatás célja különböző gyártástechnológiával készült és különböző cellaméretű zártcellás fémhabok tribológiai vizsgálata. A cikkben bemutatásra kerülnek a vizsgálat tárgyai, azaz a direkt habosítással és gázinjektálással készült zártcellás alumíniumhabok és azok mátrixanyagai. Részletezésre kerül továbbá a kísérletekhez használt Pin on Disc vizsgálóberendezés, valamint a kísérletek legfontosabb paraméterei.