SÜHREVERDi'NİN VARLIK DÜŞÜNCESiNDE NURLAR HiYERARŞİSi ve MEŞŞAi FELSEFE İLE KARŞILAŞTIRILMASI - Cevdet Kılıç (Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2008)
Sühreverdi'nin varlık hiycrarşisi düşüncesi, en yetkin nur olan Nziru '1- Envô.r 'dan hiyerarşik bir şekilde soyut ve arızl nurların yayılışı, yani sudlın.! üzerine kuruludur. Bu nurların düzeninin esasları, "hükmerme (kalır) ve sevme (aşk)", "aydınlanma (işrak:) ve müşa..lıede (şühfıd)" "zenginlik ve yoksunluk'' esas!arına ve kavramiarına göre şekillenmiştir. Sühreve;d1, kurduğu ve geliştirdiği İşriik felsefesinde, metafizik ve ontolojik problemleri temellendirmede, Meşşal felsefeden yardım almıştır.