Mark Tulij Ciceron: Govor o poveljstvu Gnaja Pompeja (prevod) - Toni Kürbüs (Keria: Studia Latina et Graeca, 2005)
V tem govoru Ciceron kot pretor na zasedanju ljudske skupščine leta 66 pr. Kr. zagovarja predlog ljudskega tribuna Gaja Manilija, naj se Gnaju Pompeju podeli poveljstvo v vojni z Mitridatom, vladarjem v pontskem kraljestvu na južni obali Črnega morja. Vojna seje vlekla že od leta 88 pr. Kr., a Rimljani kljub nekaterim uspehom Mitridata do tega leta niso uspeli dokončno premagati.