Motyw wdzięczności w starofrancuskich powieściach Okrągłego Stołu - Katarzyna Dybeł (Studia Iberystyczne, 2022)
Tematem niniejszego artykułu jest analiza motywu wdzięczności w wybranych starofrancuskich powieściach Okrągłego Stołu, w szczególności geneza tego motywu, jego warianty oraz korelacja z motywami daru i wędrówki. Ukazany został także wpływ motywu wdzięczności na język bohaterów (postrzeganych jako swoista figura homo gratus), naznaczony dialogicznym charakterem przypisanego im dyskursu wdzięczności.