Benediktinska prisutnost u Rijeci i okolici - Marko Medved (Crkva u Svijetu, 2023)
Prisutnost benediktinaca i benediktinki u gradu Rijeci i okolici do sada je samo u manjoj mjeri bila predmetom interesa historiografije. Nije istražena povijest benediktinki iz samostana sv. Roka u Rijeci, prisutnih od sredine 17. do sredine 20. st., prvih redovnica u gradu. Red sv. Benedikta dao je ime gradu Opatiji jer se redovnici vezuju uz tamošnju srednjovjekovnu opatiju sv. Jakova. Početkom 20. st. ondje benediktinci olivetanci grade novu crkvu i samostan. Nastanak biskupijskih struktura Rijeke u vremenu talijanske uprave između dvaju svjetskih ratova vezan je uz benediktinca i prvog biskupa Isidora Saina.