ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В РОЗРІЗІ ЇЇ ВИДІВ - Тетяна Воскресенська; Богдан Вінярський (Економіка та суспільство, 2024)
Досліджено особливості формування облікового-аналітичного забезпечення зовнішньоекономічних операцій вітчизняними суб’єктами господарювання. Визначено, що обов’язковість ведення обліку зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД), її документального оформлення додатково зафіксовано в Законі України «Про зовнішньоекономічну діяльність». На основі проведеного дослідження визначено, що основним документом, яким визначаються базові умови ведення ЗЕД є договір (зовнішньоекономічний контракт). Зазначено, що при реалізації ЗЕД відповідно до її виду договір має свої особливості. Наведено підходи до методичного забезпечення формування обліково-аналітичної інформації суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Визначено основні бухгалтерські рахунки, які призначені для відображення зовнішньоекономічних операцій. Зроблено висновки про те, що логічним завершальним елементом узагальнення інформації обліково-аналітичного забезпечення ЗЕД належать дані наведені у фінансовій, податковій та статистичній формах звітності.