Heat Exchange in the System Mould – Riser – Ambient. Part II: Surface Heat Emission from Open Riser to Ambient - Krajewski P.K.; Gradowski A.; Krajewski W.K. (Archives of Metallurgy and Materials, 2013)
Przedmiotem artykułu jest wymiana ciepła w systemie odlew - nadlew - otoczenie. Celem badan było wyznaczenie temperaturowej zależności współczynnika wymiany ciepła z odkrytej, nieizolowanej powierzchni nadlewu do otoczenia. Bada- nia wykonano dla odlewu staliwnego z odkrytym nadlewem. dla zakresu temperatury powierzchni nadlewu 1000-1500*0. Na podstawie wykonanych badań stwierdzono, iż współczynnik emisji ciepła z nieizolowanej powierzchni nadlewu do otoczenia zmienia swą wartość w badanym zakresie temperatury o około 50%, tj. od około 0.26 - 0.30 dla metalu w stanie ciekłym do około 0.42 - 0.46 dla metalu w stanie stałym, w pobliżu temperatury solidus. Powyższy szeroki zakres zmian emisyjno- ści powinien być uwzględniany w budowanym modelach symulacji procesu krzepnięcia i projektowania systemów zasilania krzepnących odlewów.