VERİTABANI GÜVENLİK POLİTİKASI METAVERİ MODELİ OLUŞTURULMASI VE BİR UYGULAMA - Dilek TAPUCU ARPAÇAY; Murat Osman ÜNALIR (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2004)
Veritabanları üzerinde saklanan veriler, ilgili bilgisayar sistemi için tanımlanmış güvenlik politikaları ile korunmalıdır. Güvenlik politikaları bilginin değerini ve ilişkili riskleri karşılayacak şekilde ortaya konmalıdır. Bu çalışmada veritabanları için ortaya konulması düşünülen iki ayrı güvenlik politikası "Genel Olarak Kabul Edilen Sistem Güvenlik Prensipleri" ile açıklanmaktadır. Anılan politikalar için metaveriler ile metaveriler oluşturulmakta ve ilgili metaveriler, XML-Şema kullanılarak uygulamaya geçirilmektedir. Böylece her bir modele ait elemanların yapıları ortaya konulmaktadır. Gerçekleştirilen uygulama ile, organizasyonlar içinde belirlenen politikaların, değişen durumlar karşısında yeniden düzenlenmesinin kolaylaşacaktır. Bu sayede, metamodeller üzerinde yapılacak değişiklikler ile, ilgili politikaların süreç içinde devamlılığı sağlanabilecek ve metamodeller farklı sistemler arasında taşınabilecektir.