کاربست مدل باور سلامتی در پیش بینی تمایل به دریافت واکسن کووید-19 - نازنین فاطمه رجبی; سارا زادافشار; علیرضا عطریان; امیر قمرانی (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad., 2022)
مقدمه: با شروع فرایند واکسیناسیون علیه ویروس کووید-19 در سطح جهانی و ملی، بررسی عوامل مرتبط با تمایل و یا تردید مردم نسبت به تزریق واکسن حائز اهمیت است. لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی تمایل دریافت واکسن کووید-19 در جمعیت عمومی بر اساس متغیرهای جمعیت‌شناختی و مولفه‌های مدل باور سلامتی است. روش: روش پژوهش توصیفی از نوع مدل‌سازی معادلات ساختاری بود. پرسشنامه آنلاین شامل گویه‌های مرتبط با اطلاعات جمعیت‌شناختی، مدل باور سلامتی و تمایل به دریافت واکسن ویروس کووید-19 از طریق شبکه‌های مجازی به صورت در دسترس بین جمعیت سنی 18 سال با بالا و در طی بازه زمانی فروردین تا خرداد سال 1400 در عموم مردم توزیع گردید. جهت بررسی متغیرهای جمعیت‌شناختی از همبستگی، تحلیل واریانس و جهت سنجش رابطه مولفه‌های مدل باور سلامتی از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته‌ها‌: نتایج پژوهش نشان داد که مولفه‌های مدل باور سلامتی پیش‌بین قوی برای تمایل به دریافت واکسن کووید-19 بوده و توانستند %57.1 از واریانس تمایل به دریافت واکسن را پیش‌بینی کنند. همچنین نتایج نشان داد افراد با سن بالا، مردها، افراد با تحصیلات بالاتر و افراد با بیماری مزمن و کسانی که قبلا به کووید-19 مبتلا شده بودند تمایل بیشتری به دریافت واکسن کووید-19 داشتند.نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر، به وسیله درک اهداف، انگیزه‌ها و موانعی که عموم مردم را برای واکسیناسیون علیه کووید-19 تحت تأثیر قرار می‌دهد، کمک می‌کند تا ضمن هدف قرار دادن جمعیتی که تمایل به واکسیناسیون ندارند، برنامه‌های آموزشی و تکنیک‌های مداخله‌ای جهت تغییر رفتار مردم تهیه شود.