تعیین مقدار روی در گندم و سبوس آن از طریق تجزیه به روش فعال‌سازی نوترونی - مریم قاضی‌زاهدی; علی بهرامی‌سامانی; محمد قنادی مراغه; محمود صداقتی‌زاده (مجله علوم و فنون هسته‌ای, 2012)
شناخت مقادیر عناصر موجود در مواد غذایی از اهمیت ویژهای برخوردار است. یکی از پرمصرفترین مواد غذایی در ایران غلات و به ویژه گندم است و فلز روی موجود در آن یکی از عناصر مهم و حیاتی به شمار میرود. از آن جایی که تعیین مقدار برخی از عناصر کممقدار با روشهای تجزیهای متعارف به دلیل حد آشکارسازی پایینتر به طور دقیق امکانپذیر نمیباشد، برای تعیین و مقایسهی مقدار روی در گندم بدون سبوس و سبوس گندم و مقایسهی آن، از روش تجزیهی هستهای از طریق فعالسازی نوترونی استفاده شد. مقدار mg50 از نمونههای گندم و سبوس آن به مدت 24 ساعت پرتودهی شده و پس از خنکسازی، با استفاده از دستگاه طیفسنجی گاما شمارش شدند. مقدار روی در گندم بدون سبوس و سبوس گندم به ترتیب 18.444±0.656 و 19.927±0.698 ppm تعیین گردید. مقدار روی در گندم سبوسدار در مقایسه با مقدار آن در گندم بدون سبوس قابلملاحظه بود که این امر نشاندهندهی آن است که استفاده از گندم سبوسدار برای افرادی که بدن آنها نیاز به روی دارد، بسیار مفیدتر از گندم پوست کنده یا بدون سبوس است.