Erişkinlerde Tetanoz Antikor Düzeylerinin Araştırılması - İlknur ALKAN; Cihadiye Elif ÖZTÜRK; Emel ÇALIŞKAN; Nida AKAR (Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 2019)
Amaç: Tetanoz, Clostridium tetani tarafından oluşturulan tetanospazmin isimli ekzotoksinlerin neden olduğu, akut ve ölümcül bir hastalıktır. Aşılama ile önlenebilir olmasına rağmen tetanoz halen mortalitesi yüksek olan toksi-infeksiyoz bir hastalıktır. Bu kesitsel çalışmada, bölgemizdeki erişkinlerde tetanoz anti-toksin IgG seviyelerinin ve tetanoz anti-toksin IgG seviyelerini etkileyen faktörlerin saptanması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel çalışma, Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarı kan alma ünitesine başvuran hastalar ile yapılmıştır. Tetanoz antikorlarının saptanmasında Tetanus anti-toksin IgG Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay kitleri (Katalog no: EI 2060-9601 G, Euroimmun, Almanya) kullanılmıştır. Tetanoz anti-toksin IgG ≥0,1 IU/ml olanlar bağışık kabul edilmiştir. Çalışmaya katılan kişilere ait sosyodemografik bilgiler kan alma esnasında anket yapılarak toplanmıştır.Bulgular: Toplam 356 hastanın 140 (%39,3)’ında yeterli tetanoz antikoru saptanmıştır. Koruyucu düzeyde antikor, 30-40 yaş grubunda 49 (%70,0), 41-50 yaş grubunda 39 (%54,9), 51-60 yaş grubunda 22 (%31,0), 61-70 yaş grubunda 16 (%22,2), >71 yaş grubunda 14 (%19,4) oranlarında saptanmıştır. Tetanoza bağışıklık oranlarının yaşlanma ile birlikte belirgin biçimde azaldığı görülmüştür (p<0,001). Eğitim süresi fazla olanlar ve herhangi bir nedenle erişkin yaşlarında aşı yapılan gruplarda koruyucu düzeydeki antikorlar diğer gruplara göre daha yüksek oranda bulunmuştur (her iki p<0.001).Sonuç: Çocukluk çağındaki bağışıklığın, yetişkinlik döneminde rutin tetanoz bağışıklık programı ile rapel dozlarla güçlendirilmesi gerektiği düşünülmüştür. Ayrıca eğitim seviyesi yüksek olanlarda tetanoz bağışıklık oranının da yüksek bulunması eğitimin önemini göstermiştir.