Postavení římského práva v univerzitním studiu - Michaela Židlická (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1994)
Nedávná konference k poctě brněnského romanisty Jana Vážnného ukázala, že ve vědeckých kruzích není v současné době pochyb o významu a hodnotách římského práva, zejména jako oboru propedeutického. Účastníci konference se ve svých statích zabývali vnitřními hodnotami práva vytvořeného řimskými právníky, kteři dokázali s matematickou logikou a stoickým nadhledem pronikat do lidské psychiky a mechanizmů chování druhu homo sapiens, nalézat pravidla a východiska všude tam, kde je třeba zajistit řád a jistotu.