РЕВІТАЛІЗАЦІЯ АНТРОПОГЕННО ПОРУШЕНИХ ЕКОСИСТЕМ: МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ - Ya.V. Henyk (Науковий вісник НЛТУ України, 2016)
Визначено основні чинники, які впливають на вибір заходів із ревіталізації антропогенно порушених екосистем. Розкрито методологічні та технологічні особливості відновлення порушених територій залежно від ступеня зміненості умов місць зростань – слабо, середньо, сильно та дуже сильно змінені. Наведено етапи і види робіт із фітомеліорації порушених екосистем із середньо зміненими умовами місць зростань та етапи і види робіт із рекультивації антропогенно порушених територій із сильно та дуже сильно зміненими умовами місць зростання. Запропоновано показники якісної оцінки біоекологічних умов, які формуються на територіях проведення ревіталізаційних заходів. Встановлено принципи формування ландшафту під час планування фітомеліративних або рекультиваційних робіт.