Görsel analog skala kullanılarak dişeti estetiğinin değerlendirilmesi - Özge Çelik; Orhan Hakkı Karataş; Sıddık Malkoç (Selcuk Dental Journal, 2016)
Amaç: Fonksiyonel okluzyona eşlik eden çekici, hoş bir gülümseme başlıca ortodontik tedavi amacıdır. Bu çalışmanın amacı halktan insanlar (hasta velileri) tarafından gülümseme estetiğinde dişeti görünüm miktarının etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı’na başvuran 50 birey (25 erkek, 25 kadın; ortalama yaş 39) katılmıştır. 11 görüntü sırayla en azdan en çoğa doğru dişeti görünümünün miktarına göre ayarlandı. Görsel Analog Skala (VAS) kullanılarak her gülüşün subjektif estetik değeri belirlendi. Estetik skor minimum 0 ve maksimum 100 olacak şekilde, 0 ve 100 arasında ayarlandı. Yapılan Kolmogorov-Smirnov testinde fotograflardan alınan puanların normal dağılıma uymadığı görüldü (P < 0,05). İstatistiksel analizlerde VAS skorları arasındaki farkı belirlemek için Kruskal-Wallis testi yapıldı. Fark yaratan grubu belirlemek için post hoc test olarak Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U testi yapıldı. Kadınlar ve erkekler arasındaki farkı belirlemede Mann Whitney U testi kullanıldı.Bulgular: İstatiksel analiz, görsel analog skala skorlarının dişeti görünüm miktarından önemli şekilde etkilendiğini göstermektedir (P < 0,001). Ancak skorlamayı yapan kadınlar ve erkekler arasında estetik skorları arasında fark yoktur (P > 0,05). En çok beğenilen görüntü 0 mm’lik dişeti görünümü olan resimdir (P < 0,001).Sonuç: Estetik skorlamada görsel analog skala kullanılmak ile basit, hızlı ve tekrarlanabilir sonuç elde edilebildiğinden tavsiye edilmektedir. Halktan bireyler 0 mm’lik dişeti görünümünü en çekici olarak nitelendirmektedirler.