Алеї як структурний елемент заповідних штучно створених об'єктів Українського Полісся - А. А. Дзиба (Науковий вісник НЛТУ України, 2022)
На Українському Поліссі штучно створені об'єкти представлені парками-пам'ятками садово-паркового мистецтва, пам'ятками природи, арборетумами, що влаштовані впродовж XVIII-ХХ ст. Надання статусу охоронним об'єктам відбулось у 50-90-х роках ХХ ст. Наведено результати інвентаризації алей у 35 штучно створених об'єктах, до яких належать: 30 парків пам'яток садово-паркового мистецтва другої половини ХVIII – XX ст., 4 пам'ятки природи та арборетум (ландшафтний заказник Гамарня) другої половини ХХ ст., де виявлено 78 алей, серед них 25 вікових. У насадженнях переважають прямолінійні, однорядні, одноярусні алеї закритого типу із листяних деревних рослин. За призначенням алеї є головні та другорядні, останні представлені прогулянковими, оглядовими та кільцевими. Систематична структура дендрофлори алей у штучно створених об'єктах XVIII-ХХ ст. Українського Полісся представлена 24 видами та одним різновидом, що належать до 16 родів та 11 родин; вікові алеї створені із 10 видів (7 родів, 6 родин), найпоширеніші серед них представники родини Salicaceae, роду Populas L. 69 % алей, що створені впродовж більше ніж 200 років – мають добрий стан, із них 22 % – вікові алеї, це алеї із Carpinus betulus L. (парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва (ППСПМ) Зірненський, Олександрійський; Ушомирський), Tilia cordata, Tilia platyphyllos (ППСПМ Літинський, Воздвиженський, Тупичівський), Aesculus hippocastanum L. (ППСПМ Лизогубівський). Алеї у віці до 50 років та 50-99 років представлені однаковою кількістю (по 32 %), дещо більше алей віком від 100 років (36 %). Алеї у штучно створених об'єктах XVIII-ХХ ст. Українського Полісся переважно влаштовані із дерев першої величини (заввишки понад ніж 25 м), що становить 68 % (надають алеям монументальності). Дерева третьої та четвертої величин, малопоширені (по 8 %) це переважно плодові, трапляються рідко (4 ППСПМ) Sorbus intermedia (Ehrh.) Pers. (ППСПМ Байрак, Слов'янський), Juglans cinerea L. (ППСПМ Новоставський дендропарк, ботанічна пам'ятка природи (БПП) Лісовий дендрарій) та надають алеям камерності. Для створення алей у сучасних умовах запропоновано 17 видів та один різновид дерев (для прогулянкових тіньових (9), ажурних (6), в'їзних (3)). Концепція оновлення вікових алей повинна бути спрямована на збереження та передачу їхньої цінності: духовної, культурної, ботанічної, генетичної та цінності як ландшафтно-архітектурного об'єкта.