مقایسه کارائی متوکسی‌فنوزاید با چند حشره‌کش در کنترل کرم خوشه‌خوار انگور در شرایط مزرعه‌ای - هادی مصلی نژاد; هاشم کمالی; اسماعیل علیزاده; بابک قرالی (Majallah-i ḥifāẓat-i giyāhān, 2022)
کرم خوشهخوار انگور (Lobesia botrana Denis & Schiffermuller) یکی از آفات مهم انگور در ایران و جهان می‌باشد که خسـارت قابـلتوجهی را به محصـول وارد میکند. در راستای ثبت آفتکش‌های جدید و تنوع بخشی به سبد آفت‌کشها در کشور، تحقیق حاضر به منظور بررسی کارائی حشرهکش متوکسیفنوزاید (SC24%) در مقایسه با اسپینوزاد (SC24%)، حشرهکش میکروبی Bt و حشرهکش ترکیبی "لوفنورون+فنوکسی‌کارب" (لوفوکس®) (EC10.5%) انجام شد. متوکسیفنوزاید از حشرهکشهای شبه هورمون پوستاندازی است و در گروه ترکیبات مختلکننده رشد حشرات قرار میگیرد که باعث پوستاندازی ناقص در لارو پروانهها و در نهایت مرگ حشره میشود. پروژه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار روی نسل دوم آفت در سه منطقه دیزج دول (ارومیه)، دهنوک تاکستان (قزوین) و خلیلآباد (خراسان رضوی) در سال 1399 اجرا شد. کارآئی تیمارها بر اساس میزان آلودگی خوشهها انجام شد. بدین منظور 3، 7، 14 و 21 روز پس از سمپاشی، ابتدا تعداد کل خوشههای هر تیمار شمارش و سپس نسبت خوشه‌های آلوده به کل خوشهها تعیین شد. نتایج نشان داد که متوکسیفنوزاید در بیشتر موارد در 14 و 21 روز پس از سمپاشی کارائی قابل توجهی دارد. البته در بازه زمانی اشاره شده، کارائی متوکسی فنوزاید با اسپینوزاد و لوفوکس اختلاف معنیداری از لحاظ آماری وجود نداشت. به عنوان مثال در ارومیه کارائی متوکسیفنوزاید (75/0 درهزار) در 14 روز پس از سمپاشی 72/78 درصد محاسبه شد که با کارائی اسپینوزاد (63/80 درصد) و لوفوکس (04/81 درصد) از لحاظ آماری تفاوت معنیداری نداشت، بنابراین تا یک هفته پس از سمپاشی، انتظار قابلتوجهی از متوکسی‌فنوزاید نباید داشت. در مجموع نتایج نشان داد که کارائی متوکسیفنوزاید با هر دو غلظت برای کنترل کرم خوشهخوار انگور از سطح قابل قبولی برای ثبت در کشور برخوردار میباشد، اما با توجه به سیاست کلان ورود کمتر آفتکشها به محیط زیست، بنابراین توصیه میشود این حشرهکش با غلظت (5/0 درهزار)، علیه این آفت مصرف شود.