Kitle Kültürü Etkisi Altında Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları - Bilge Akça; Feyzullah Eroğlu (Selçuk İletişim, 2013)
Bilimsel faaliyetlerin özü, yaşanılan “somut olaylardan soyut kurallar” çıkarmaktır.Yaşanılan yönetsel ve örgütsel süreçler ile bu kapsamda gözlenen olayların pratiğinden keşfedilen bilgilerden oluşturulan yönetim ve organizasyon teorilerinin arka planında, bu tür süreç ve olayların kendi içerisinden çıkarıldığı belirli bir sosyal ve kültürel zemin vardır. Yönetim ve organizasyon kapsamındaki süreçler  ve olaylar, üzerine yaslandıkları sosyo-kültürel davranış sisteminden tam olarak bağımsız ve özerk etkinlikler değildirler. Bu bağlamda, yönetim ve organizasyon alanında gerçekleştirilen eylemlerin temel davranış kodları, bu sosyal ve kültürel zeminlerin egemen davranış kalıplarının, büyük bir ihtimalle yönetim ve organizasyon süreçlerine indirgenmiş şekilleridir.Türkiye'de yapılmakta olan yönetim ve organizasyon alanındaki araştırmalar, nicelik bakımından çok büyük bir miktara ulaşmış olmalarına karşılık, nitelik açısından uygulamanın gerçek ihtiyacına cevap verememektedir. Bu durumun nedenleri, çok uzun bir süredir yürütülmekte olan bilimsel faaliyetlerde, aktarmacı ve tercümeci bir araştırma stratejisinin yaygınlaşması, yönetim ve organizasyon araştırmalarının yapıldığı sosyal zeminin, kitle toplumu ve kültürel arka planının ise kitle kültürü olması nedeniyle yönetim ve organizasyon süreçleriyle ilgili yapılan araştırmalarda incelenen konulara dair toplanan verilerin nicel analiz yöntemleri kullanılarak işlenmesine rağmen, elde edilen bulguların hangi “doğru referansla” karşılaştırılarak belirli bir sonuç elde edileceği hakkında büyük bir belirsizlik bulunması ve son yıllardaki yönetim ve organizasyon araştırmalarında, “yönetici”  lehine bir ağırlığın kazandırılmasına karşılık, “yönetilenlerden” gittikçe uzaklaşma şeklinde bir eğilim olmasıdır.