Şiir Okuma Performansını Değerlendirme ile İlgili Görüşler ve Bir Değerlendirme Formu Önerisi - Fulya Topçuoğlu ÜNAL; Fatih SEVİMLİ (Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2014)
Dünya ve Türk edebiyatında yeri çok eskilere dayanan şiir, öğrencilerin dil becerilerinin gelişmesine, bununla birlikte öğrencilerin kendilerini daha rahat bir şekilde ifade edebilmelerine yardımcı olmaktadır. Araştırmanın genel amacı, şiir okuma performansını değerlendirme ile ilgili görüşleri belirlemek ve bir değerlendirme formu önerisinde bulunmaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, Kütahya’daki kamu ilk ve ortaokullarında görev yapan 16 öğretmen, 5 öğretmen adayı ve 2 öğretim üyesinden oluşmuştur. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda görüşmelerden elde edilen verilerle şiir okumada bir standarda gidilebilmesi için “Şiir Okuma Performansını Değerlendirme Formu” oluşturulmuştur. Formda iyi şiir okunabilmesi için “ses, beden dili, duygu, dinleyici, ortam” boyutları ve bu boyutlara göre tespit edilmiş 43 madde yer almaktadır.