Meme Kanseri Cerrahisinde Gabapentin Uygulamasının Preoperatif Anksiyete ve Postoperatif Analjezi Üzerine Etkisi - Seda KİŞİ; Ersel GÜLEÇ; Mediha TÜRKTAN; Zehra HATİPOĞLU; Yasemin GÜNEŞ (Cukurova Medical Journal, 2014)
Amaç: Bu çalışmada meme kanseri nedeniyle opere olacak olgularda preemptif amaçlı uygulanan oral gabapentinin preoperatif anksiyete ve postoperatif ağrı kontrolü üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya yaşları 18-60 yaş arasında değişen ASA I-II grubu toplam 62 meme kanserli olgu alınmış olup çalışma prospektif, randomize ve çift kör olarak yürütülmüştür. Olgular iki gruba ayrılmış ve hepsine preoperatif Sürekli Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Birinci gruptaki olgulara operasyondan bir saat öncesi gabapentin 600 mg tablet oral yoldan verilmiş, cerrahiden hemen önce Durumluluk Kaygı Ölçeği uygulanırken 2. gruptaki olgulara yalnızca operasyon öncesi Durumluluk Kaygı Ölçeği uygulanmıştır. Her iki gruba da postoperatif analjezi amacıyla operasyon bitiminden 30 dk önce 1mg/kg i.v. tramadol uygulanmıştır. Postoperatif ağrıyı değerlendirmek amacıyla postoperatif Vizüel Analog Skala değerleri ile total tramadol tüketimi değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki grubun demografik özellikleri, operasyon süreleri, hemodinamik değerleri ve anksiyete skorları birbirine benzer olup intraoperatif 10. ve 60. dakikalarda ölçülen kalp atım hızı değerleri, postoperatif 24 saatte toplam tramadol tüketimi, postoperatif 5., 10. dk ve 6. saat dışındaki VAS değerleri gabapentin verilen grupta kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p