Wielopłaszczyznowe (wieloaspektowe) ujęcie szlaku turystycznego - Jarosław Styperek (Studia Periegetica, 2008)
Celem opracowania jest próba ukazania mnogości podejść badawczych i definicji dotyczących szlaków turystycznych. Zdaniem autora zróżnicowanie podejść badawczych można przedstawić w trzech płaszczyznach: podstawowej, turystycznej i poza turystycznej.(fragment tekstu)