Enerji Kalitesi Açısından Harmonikli Bir Sağlık Tesisinin İncelenmesi - Özkan Alkan; Salih Tosun; Özge Alkan (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019)
Elektrik güç sistemlerinde ve tesislerinde enerjinin kalitesini belirlemede temel unsurlardan birideharmoniklerdir. Olumsuz etkilere neden olan bu harmoniklerin etkilerin yok edilmesi gerekmektedir. Elektriktesislerinde veya işletmelerinde harmoniklerin etkilerini sonlandırmak veya sınırlamak amacıyla pasif güçfiltreleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada tesis olarak önemli bir kurum olan hastane birimi elealınmıştır. Yapılan harmonik analizi sonucu, tesis bilgisayar ortamına taşınarak MATLAB/Simulink’demodellenmiştir. Benzetim çalışması sonucu pasif filtre tasarlanarak bozucu etkiler elimine edilmiştir.Tasarımlardan elde edilen sonuçların analizi incelendiğinde; elde edilen sonuçlar Elektrik ve ElektronikMühendisleri Enstitüsü (IEEE) harmonik limitleri içerisinde olduğu gözlemlenmiştir