تاثیر آگاهی رده‌شناختی در یادگیری زبان فارسی توسط ایتالیایی زبان‌ها - الهام اکبری; رضامراد صحرایی; علی کریمی فیروز جایی; محمد حسین رمضان کیایی (پژوهش‌های زبان‌شناختی در زبان‌های خارجی, 2022)
یکی از مشکلات اصلی زبان‌آموزان در یادگیری زبان دوم، دستور زبان است. در این پژوهش تلاش شده است با استفاده از دستاوردهای رده‌شناسی زبان، یادگیری دستور زبان فارسی برای فارسی‌آموزان ایتالیایی تسهیل شود. بدین منظور، بر پایه‌ی مؤلفه-های رده‌شناسی ترتیبِ واژه، شباهت‌ها و تفاوت‌های رده‌شناختی زبان فارسی و زبان ایتالیایی معیار، تعیین گردید. در مرحله بعد، بدون اشاره به شباهت‌ها و تفاوت‌های رده‌شناسیِ دو زبان فارسی و ایتالیایی، نکات دستوری به آزمودنی‌ها، آموزش داده شد و سپس از آنها پیش‌آزمون به عمل آمد. آزمون دارای سه بخش بود. بخش اول: جملاتی از زبان ایتالیایی ارائه شد و آزمودنی‌ها می‌بایست که معادل آنها را از میان چهار گزینه انتخاب کنند. در بخش دوم: از آزمودنی‌ها خواسته شد که جملات ایتالیایی را به فارسی ترجمه کنند. در بخش سوم: آزمودنی‌ها یک متن ایتالیایی طراحی شده را به فارسی ترجمه کردند. در پایان، پس از گذشت مدت زمان مشخص، مجدداً نکات دستوری مدنظر این‌بار با تاکید بر تفاوت‌ها و شباهت‌های رده‌شناختی بین دو زبان فارسی و ایتالیایی به آزمودنی‌ها آموزش داده شد و سپس پس‌آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل نتیحه آزمون‌ها نشان داد که میانگین نمرات آزمودنی‌ها در پس‌آزمون از میانگین نمره‌های آنها در پیش‌آزمون بالاتر است. تحلیل آمار استنباطی نیز نشان داد که بین نمره‌ی آزمودنی‌ها در پیش‌آزمون و پس‌آزمون اختلاف معناداری وجود دارد. از این رو، می‌توان نتیجه گرفت که هرچه آگاهی فارسی‌آموزان ایتالیایی از شباهت‌ها و تفاوت‌های رده‌ای زبان فارسی و زبان ایتالیایی بیشتر باشد، یادگیری زبان فارسی برای آنها راحت‌تر و سریع‌تر می‌شود.