Hollanda Türkçesi Diye Bir Şey Gelişmekte mi? - Hendrik Boeschoten (Dilbilim Araştırmaları Dergisi, 1992)
Bugün Türkçe, Batı Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde iki milyon kadar göçmen işçi ailelerinin konuştuğu önemli bir azınlık dili durumuna gelmiş bulunuyor. En azından, ben durumu böyle değerlendiriyorum. "Birinci kuşak" işçilerin birçoğu aileleriyle Türkiye'ye "Lemelli dönüş yapacaklarım" söyleseler de, bu genellikle gerçeklikte gerekli planları olmadığından bir hayaldir. Üstelik "ikinci kuşak" çocukların çoğunun paylaşmadığı bir hayal. Bizim, Türk vatandaşlarımızın Hollanda'da akıbeti geçici değil kalıcıdır. Bu demek oluyor ki, Türk dili de kalıcı, ama, nasıl bir Türk dili? Ben, burada Hollanda Türkçesinin kendine öz niteliklerinin gelişmesinin ilk aşamasını kısaca tartışmak istiyorum.