Сучасне місто: чинники формування та перспективні напрямки розвитку - Valentyna Liubchuk (Соціологічні студії, 2018)
Місто постає важливим соціально та культурно просторовим утворенням, в якому відбуваються основні зміни, що впливають на функціонування як різних сфер людської життєдіяльності, так і на розвиток суспільства в цілому. На сьогодні місто перестає бути лише місцем роботи чи проживання, чи задоволення культурних та дозвіллєвих потреб, професійно-особистісної реалізації, воно поєднує усі ці компоненти, виходячи із масштабів міста, його густоти заселення, особливостей зонування та інших чинників.