Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Adli Psikiyatri Üç Olgu Sunumu - Mehmet Çakıcı; Ebru Tansel; Cem Ataklı; Oğuz Polat (Adli Tıp Bülteni, 1996)
Bu çalışmada, üç olgu sunumu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki akıl hastaları ile ilgili Ceza Yasası'nın 154'üncü faslı ve Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası'nın 155'inci faslı tartışılmıştır. 1971-1994 yılları arasında Lefkoşa Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastahanesi'ne adli makamlarca ceza ehliyetinin tespiti için 11 olgu gönderilmiştir. Hastane kayıtları ve adli raporların incelenmesi sonucunda mahkemece homisidal davranış gösteren 3 akıl hastasının fasıl 154 kapsamında değerlendirilerek, ceza tertibine yer olmadığı ve fasıl 155 uyarınca KKTC Bakanlar Kurulu'nun belirlediği bir süre için akıl hastanesinde tutulma tedbirine hükme- dildiği görülmüştür. Her üçü de ağır homisidal eylemde (cinayet) bulunan olguların ışığında, K.K.T.Cumhuriyeti'nde akıl hastaları ile ilgili kanunlar ve toplum güvenliği açısından bu hastaların muhafaza ve tedavisi tartışılmıştır. Anahtar kelimeler: Adli Psikiyatri, Kanun, Tehlikelilik.