Prospects for the use of 2-(quinoline-4-yltio) succinic acid derivatives in the technology of vegetative reproduction of Thuja occidentalis L. and the Platycladus orientalis (L.) Franco horticultural varieties - О. В. Кобець; Ю. Л. Бредіхіна; М. П. Завгородній (Науковий вісник НЛТУ України, 2022)
Великий попит і висока вартість саджанців декоративних форм Thuja occidentalis L. і Platycladus orientalis (L.) Franco змушує українських виробників садивного матеріалу шукати способи їх пришвидшеного розмноження. Відомо, що використання регуляторів росту є обов'язковим елементом технології вегетативного розмноження декоративних порід. Тому перспективним напрямом є пошук нових регуляторів росту, що поєднали б в собі високу різогенну активність, екологічну безпеку і низьку вартість. З'ясовано, що такою новою речовиною з потенційними властивостями регулятора росту рослин можна вважати дінатрієву сіль 2-(хінолін-4-ілтіо) бурштинової кислоти (ДНХБК). Експерименти проведено в лабораторії садово-паркового господарства Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії упродовж 2018-2020 рр. На зелених живцях Thuja occidentalis "Danica", "Columna", "Globosa"; Platycladus orientalis "Morgan", "Aurea nana", "Pyramidalis" оцінено вплив водних розчинів ДНХБК у концентраціях 10, 25 і 50 мг/л на їх укорінення і збереженість упродовж зими. Вік маточних рослин – 10-15 років. Технологія зеленого живцювання – загальноприйнята. Контрольні живці висаджували на укорінення без попередньої підготовки. Додатковий контроль – живці, оброблені порошком "Корневін" (4-(індол-3-іл) масляна кислота). Експериментальні живці перед висадкою витримували впродовж 12 год зануреними базальними частинами в розчин ДНХБК у концентраціях 10, 25 і 50 мг/л. Повторність досліду триразова, по 30 живців. Живці укорінювали в парнику із плівки. Субстрат – низинний торф у суміші з перлітом (1:1). Приживлюваність живців, кількість, довжину коренів враховано наприкінці вересня. Укорінені живці висаджено у відкритий ґрунт на дорощування. Навесні наступного року виявлено кількість рослин, що перезимували. Встановлено, що позитивний результат дії ДНХБК на укорінення живців більшості сортів проявився в концентрації 50 мг/л, на сорті "Columna" – у концентрації 10 мг/л. Виявлено, що поліпшення якості кореневої системи забезпечило успішнішу (на 10-20 %) перезимівлю вкорінених живців.