Розслідування злочинів проти основ національної безпеки: аналіз змісту нових статей ККУ - I. I. Patskan (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
Вказується, у контексті російського вторгнення в Україну постає гостра необхідність модернізації криміналістичної методики розслідування злочинів проти основ національної безпеки. Повномасштабна агресія призвела до появи нових форм таких злочинів, включаючи державну зраду, диверсії та колабораціонізм, що становлять серйозну загрозу суверенітету та територіальній цілісності держави. Оновлена методика повинна враховувати особливості воєнного стану, труднощі збору доказів на окупованих територіях та необхідність протидії кіберзлочинам та інформаційним диверсіям. Вона має забезпечити ефективне виявлення, документування та розслідування злочинів в умовах обмеженого доступу до місць їх скоєння, враховуючи ризик втрати доказів через бойові дії. Крім того, методика повинна сприяти швидкому реагуванню на нові загрози національній безпеці, включаючи гібридні форми агресії, та покращити координацію між різними правоохоронними органами та спецслужбами. Важливим аспектом є також врахування міжнародної співпраці у розслідуванні воєнних злочинів.