Hafif Orta Evre Halluks Valgus Tedavisinde Intramedullar Plak Uygulamasının Etkinliği: Erken Dönem Sonuçlar - Erdem DEĞİRMENCİ; Ali Berat GERMAN; İstemi YÜCEL (Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 2019)
Amaç: Halluks valgus, birinci metetarsal kemiğin varus deformitesi, başparmağın valgus deformitesi, sesamoid kemikler ve ekstensör tendonların laterale yer değiştirmesi ile karakterize, birinci metatarso-falangial eklemin kompleks deformitesidir. Bu deformitenin düzetilmesi için çeşitli cerrahi yöntemler tarif edilmiştir. Distal metatarsal osteotomi hafif orta evre halluks valgus cerrahisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Metatars osteotomi hattının fiksasyon materyali olarak çeşitli implantlar kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı halluks valgus cerrahisinde intrameduller plak uygulamasının kısa dönem klinik ve radyolojik sonuçlarını ortaya koymaktır.Gereç ve Yöntemler: 2012-2014 yılları arasında distal metatarsal osteotomi sonrası osteotomi hattı intramedüller kilitli plak kullanılarak tespit edilen halluks valgus hastalarının operasyon sonrası 6. ay verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Cerrahi yaklaşım olarak Mitchell distal metatarsal osteotomi tekniği uygulandı. Hastaların klinik ve radyolojik özellikleri incelendi.Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 51,00±12,96 yıl olan toplam 36 (29 kadın, 7 erkek) hasta dahil edildi. Sekiz hastaya her iki ayağından cerrahi uygulandı. Ameliyat sonrası 6. ayda yapılan değerlendirmelerde halluks valgus açısı, distal metatarsal eklem açıları ve Amerikan Ortopedik Ayak ve Ayak Bileği Birliği halluks valgus skorlarında istatistiksel olarak anlamlı düzelme izlendi (her üç p değeri <0,001). İntermetetatarsal açı değerlendirildiğinde preoperatif ve ameliyat sonrası 6. ay arasında anlamlı bir değişiklik saptanmadı (p=0,058).Sonuç: Hafif orta evre halluks valgus cerrahisinde ostetomi hattının tespitinde intramedüller kilitli plak uygulaması, güçlü bir tespit sağlaması, hızlı iyileşme ve hastaların günlük yaşam aktivitelerine hızlı dönüş imkanı sağlaması açısından efektif bir metottur.