11S ГЛОБУЛИН ПОДСОЛНЕЧНИКА: КИНЕТИКА ОГРАНИЧЕННОГО И КООПЕРАТИВНОГО ПРОТЕОЛИЗА ПАПАИНОМ - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2009)
La hidroliza heliantininei cu papaină se observă proteoliza limitată a globulinei 11S, ce constă in desprinderea unui fragment vast de α-lanţuri C-terminale, care cuprinde nu doar regiunea astructurată de la terminaţia proteinei, ci şi domeniul helicoidal. Concomitent cu proteoliza limitată, decurge şi cea cooperativă (nelimitată) a heliantininei, continuînd după fi nisarea proteolizei limitate ca o reacţie de ordinul pseudoîntâi. Astfel, spre deosebire de globulinele 11S din soia (Rudakova et al. 2008), proteoliza limitată nu poate avea un rol important în reglarea degradării totale a heliantininei. Cu privire la aceasta se discută deosebirile specifi ce dintre structura primară a heliantininei (gb|AAA33374), care este conservativă în regiunea β-strandurilor BCDE α- lanţurilor tuturor globulinelor 11S cunoscute.