Logistyczny system gospodarowania odpadami na przykładzie Ekospalarni w Krakowie - Dorota Dziedzic; Kacper Wrona (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2022)
Cel: Celem artykułu jest przedstawienie na przykładzie Ekospalarni w Krakowie nowoczesnych rozwiązań pozwalających na tworzenie optymalnych i odpowiednio funkcjonujących logistycznie systemów gospodarowania stałymi odpadami. Metodyka badań: Do osiągnięcia celu wykorzystano metodę analizy literatury, metodę analizy wnioskowania logicznego, analizę teoretycznych i praktycznych aspektów zarządzania gospodarką odpadami oraz opis determinujących je czynników. Wyniki badań: Analiza zebranych danych wskazuje, że wdrażanie nowoczesnych rozwiązań związanych z transportem, segregacją oraz przetwarzaniem stałych odpadów znacznie poprawia logistyczne systemy gospodarowania odpadami w miastach i przyczynia się do osiągnięcia celów ekonomicznych, środowiskowych i społecznych. sprzyjając rozwojowi miasta i poprawie życia jego mieszkańców. Wnioski: Wprowadzanie innowacji w koncepcjach smart city jest zasadne, przyczyniają się one bowiem do lepszego zarządzania miastem oraz ułatwiają życie jego mieszkańców, redukując jednocześnie negatywny wpływ miasta na środowisko naturalne. Wkład w rozwój dyscypliny: Artykuł uzasadnia potrzebę prowadzenia badań nad wpływem innowacji technologicznych wykorzystywanych w logistycznych systemach gospodarowania odpadami. Praktyczne wnioski mogą mieć zastosowanie w poprawianiu jakości procesów logistycznych w innych miastach Polski.