Oblicza gitary w Polsce do roku 1981 w świetle dokumentacji Archiwum Polskiego Radia - Anna RUTKOWSKA (Edukacja Muzyczna, 2023)
Długi okres monopolu antenowego Polskiego Radia spowodował technologiczne, później historyczne, a także polityczne przesunięcie gitary, głównie klasycznej, do muzycznej niszy. Celem badania zbioru nagrań i dokumentów programowych w Archiwum Polskiego Radia było ujawnienie nielinearności przebiegu popularyzacji muzyki gitarowej w Polsce.